Wonen Plus
Image default
Woningen

Woning verhuren Amsterdam

Woning verhuren in Amsterdam

Het onderzoek Wonen in Amsterdam (WiA) 2021 is nu voor de 14de keer uitgevoerd. Het rapport is uitgekomen in januari 2022 en geeft informatie over de cijfers van de woningmarktsegmenten en inkomensgroepen in Amsterdam. 

Uit het onderzoek is gebleken dat de particuliere markt een steeds grotere rol speelt. De huurprijzen stijgen nog steeds razendsnel, veel huurders verhuizen en hebben huurders vaak een tijdelijk huurcontract, waardoor de tijd dat een huurder in een huis blijft wonen kort is. Ongeveer 66% van de huurwoningen in Amsterdam is een vrije sector huur. Daarbij is een interessant detail dat 25% van deze woningen in het middensegment valt. Kort gezegd, de huurprijzen worden voor “Jan Modaal” steeds onbetaalbaarder. Deze trend is natuurlijk ook al een tijdje gaande in de koopsector in Amsterdam.

Gemiddelde huurprijs van een woning in Amsterdam

De gemiddelde huur stegen de laatste jaren al en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze trend zich door heeft gezet in 2021. Gemiddeld genomen betaal je rond de € 1350,- per maand, als je een woning huurt in de vrije sector van een particuliere verhuurder. Ben je pas kort geleden begonnen met een huis te huren in Amsterdam? Dan ligt het gemiddelde zelfs ruim boven de € 1400,-. Starters zitten dan ook relatief snel klem, aangezien zij niet in staat zijn om een hypotheek te krijgen, maar ook de maandelijkse lasten van een vrije sector huurwoning in Amsterdam niet kunnen dragen. Gezien de lange wachttijden voor een sociale huurwoning, biedt dat geen enkele oplossing.

Hoge kosten om een huis te huren in Amsterdam 

Het deel van de inkomen dat naar huur gaat wordt logischerwijs steeds meer. Huurders die kortgeleden een huis zijn gaan huren, betalen in Amsterdam gemiddeld een derde van het inkomen aan huur. In vergelijking met kopers die pas een huis hebben gekocht is dat een hoog percentage. Recente huiskopers betalen aan hypotheeklasten gemiddeld een vierde. Deze cijfers geven weinig hoop op een snelle en effectieve oplossing. Het is te hopen dat de overheid met een plan komt om voor iedereen een betaalbare woning te realiseren. De gemeente Amsterdam is er in ieder geval druk mee bezig.

Woning verhuren in Amsterdam

De staat van de Amsterdamse huurmarkt is niet ernstig positief. Dit biedt als huizenbezitter in Amsterdam natuurlijk kansen. Want wellicht wil jij je huis verhuren in Amsterdam? Er zijn tal van redenen waarom je kan besluiten om je woning te verhuren in Amsterdam. Wat de reden ook is, je woning verhuren Amsterdam biedt een hoop kansen en inkomsten.