Wonen Plus
Image default
Woningen

Je dakgoot herstellen: zelf doen of uitbesteden?

Een lekkende of beschadigde dakgoot is vervelend, omdat er vaak heel wat andere problemen bij komen kijken die je wooncomfort en -veiligheid verminderen. Meteen je dakgoot herstellen is dan ook aangewezen. De vraag is nu: moet je zelf je dakgoot herstellen of besteed je dit werk beter uit? In deze blog helpen we je met advies.

Welke vormen van schade komen voor bij dakgoten?

Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van de buitenzijde van de woning: ze voeren hemelwater efficiënt af, ofwel naar het riool, ofwel naar een waterput. Meestal bestaan dakgoten tegenwoordig uit pvc of zink.

Hoewel moderne en goed geplaatste dakgoten erg sterk en betrouwbaar zijn, is het risico op lekken toch groot. Dit komt doordat een dakgoot uit verschillende onderdelen bestaat, waartussen naden zitten, die heel gevoelig zijn voor lekken. Daarbij lopen ook oude dakgoten een groter risico op lekkage.

Naast lekken krijgen dakgoten vaak te maken met nog andere problemen:

  • Verstopping, door ophoping van bladeren en mos

  • Vochtcorrosie

  • Schade door een storm of vogeloverlast

 

In bijna alle gevallen krijgt de woning bij een kapotte dakgoot last van vochtproblemen, dus het loont de moeite om de schade zo snel mogelijk aan te pakken. Zo voorkom je slijtage en vochtproblemen aan de buitenmuren, maar ook de binnenmuren en je interieur.

 

Zo kan je zelf een dakgoot herstellen

Lekken en gaten komen meestal voor dicht bij de naden tussen de verschillende onderdelen van de dakgoot, maar ook op plaatsen waar er zich veel mos en vuiligheid ophopen. Vaak kan je de oorzaak zelf opsporen, bijvoorbeeld door de dakgoot stukje voor stukje te testen met een tuinslang. Als er dan meteen water doorsijpelt, weet je dat je met een lek zit.

 

Zodra je de probleemzone gevonden hebt, volstaat het om een nieuwe binnenlaag aan te brengen in de dakgoot. Er bestaan hiervoor verschillende oplossingen, zoals matten van EPDM. Het is een snelle oplossing om je dakgoot te herstellen die goed werkt bij kleine lekken en, als je het goed doet, jarenlang meegaat. Plaats je daarbij ook nog eens een bladvanger in je dakgoot om verstopping tegen te gaan? Dan is het nog beter.

 

Laat je dakgoot herstellen door een professional bij ernstige schade

Kleine schade en lekken aan je dakgoot los je dus gemakkelijk zelf op, maar wanneer is het nu beter om een professional in te schakelen voor een herstelling of vervanging? Als het gaat om een groot lek of meerdere lekkages. Ook bij heel oude dakgoten en als de onderdelen ervan los komen te zitten, raden we aan om op een specialist te vertrouwen. Op die manier bespaar je jezelf overbodige kosten en kopzorgen en ga je toekomstige vochtproblemen uit de weg.