Wonen Plus
Image default
Woningen

Uw huis verkopen op 3 verschillende manieren

De verkoop van een woning is geen eenvoudig karwei en de huizenmarkt vandaag is zeer competitief en onvoorspelbaar. Daarom is een huis verkopen niet zo eenvoudig als het lijkt. Kies je voor een vastgoedmakelaar, of ga je via een notaris, of toch maar zelf of misschien wel een bedrijf die uw woning onmiddellijk koopt? Aan u de keuze met wie u in zee gaat. Het is vaak maar waar u zich goed bij voelt. Gaat u rechtstreeks via de notaris, weet dan deze nooit een commerciële rol zal opnemen en niet in uw naam gaat onderhandelen.

In dit artikel geven we een handig overzicht met de voor- en nadelen van de 3 mogelijkheden om uw huis te verkopen.

 

1. Uw huis verkopen via de klassieke weg

De meeste mensen verkopen hun huis via de klassieke weg en dat is de vastgoedmakelaar die al het werk voor hen doet en een commissie aanrekenen bij de effectieve verkoop van je huis. Dit bedraagt meestal tussen de 2% en 4%. De voordelen van werken met een vastgoedmakelaar is dat je de verkoopprijs kan maximaliseren en eigenlijk het onderste uit de kan halen.

Wil je een helder overzicht op de verschillende biedingen op je huis? Georganiseerde bezichtigingen? En iemand die het papierwerk voor zich neemt? Ga dan in zee met een professionele makelaar. Door hun expertise navigeren zij zich makkelijk doorheen deze wateren en kan jij met een gerust hart uw woning verkopen. Bij een erkend makelaar wordt er bovendien vaak eerst een gratis schatting uitgevoerd om een zo marktconforme verkoopsprijs te bekomen.

 

2. Uw huis verkopen via de notaris

Het gebeurd vaak anoniemer als je kiest om via de notaris een huis te verkopen. Deze mogelijkheid is voor veel mensen niet zo bekend, maar misschien wel het overwegen waard. Een huis verkopen via de notaris is vaak duurder en helemaal niet zo commercieel dan via een makelaar. An sich kunt u bij de notaris terecht om uw huis te laten schatten, u te begeleiden bij de verkoop, uw belangen te verdedigen, de administratie te laten uitvoeren, het compromis op te stellen en de notariële akte op te maken.

Een huis verkopen via de notaris betekent dus eigenlijk dat u aan de bron zit. Let wel, een notaris heeft ook nog heel wat andere taken waardoor de focus dus veel minder op het verkopen van uw huis zit, dan bij een makelaar wiens fulltime job dit is. De notaris krijgt voor zijn werk een ereloon, terwijl dit bij een vastgoedmakelaar een commissie op de verkoopprijs is. Het is een andere manier van werken, maar er zijn toch wel wat mensen die hun huis verkopen via de notaris.

 

3. Zelf uw huis verkopen (zonder makelaar)

Zelf uw huis verkopen zonder makelaar is perfect mogelijk. Heel wat mensen twijfelen nog om hun huis te verkopen zonder makelaar, maar dat is eigenlijk niet nodig. Via de hedendaagse technologie heeft u genoeg tools in handen om uw woning onder de aandacht te brengen. En mits wat opzoekingswerk en tijd kan u ook de administratie zelf afhandelen. Uw huis verkopen zonder makelaar is intensiever, maar kan financieel lonend zijn.

Maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven en nieuwe spelers op de markt die uw huis direct kopen. Vaak komen ze maar één keer kijken en de volgende dag heeft u meteen een aantrekkelijk bod. Zij zijn een prima alternatief om enerzijds te besparen op de commissie van een makelaar, anderzijds heb je direct geld en helpen zij je met heel veel zaken, net als een makelaar. U verkoopt uw huis aan een bedrijf die u ongeacht de situatie een bod overmaakt. Op deze manier haalt u niet altijd het onderste uit de kan, maar u realiseert wel een vlotte verkoop van uw huis, zonder makelaar.

https://www.sneluwhuisverkopen.be