Wonen Plus
Image default
Raamdecoratie

Je woonkamer veranderen zonder grote of dure ingrepen

Je richt je woonkamer graag in naar je eigen smaak. Dat is heel gewoon, want je wil immers kunnen thuiskomen in een woonkamer waar je je helemaal op je gemak voelt. Een huis inrichten kan best wat geld kosten, maar je moet er wel jarenlang in wonen. Je wil het dus goed doen. Maar wat doe je als je een paar jaar later genoeg hebt van je interieur? 

Je woonkamer elke vijf jaar opnieuw inrichten, is een dure grap. Zetels kosten meestal heel wat geld, om nog maar te zwijgen over verf, tapijten en andere meubels. Gelukkig hoef je niet de hele boel om te gooien om je interieur te veranderen. Je kan met kleine ingrepen al erg veel bereiken. 

Kies een goede basis

Je woonkamer herinrichten, start eigenlijk al bij de allereerste keer dat je je woonkamer inricht. Door goed na te denken over je stijl en je wensen, leg je de basis voor een variabel interieur in de jaren die komen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel simpel.

Kies een ietwat neutraal interieur dat je gemakkelijk kan aanpassen door accenten te veranderen of toe te voegen, of door de meubels te verschuiven. Een eenvoudig voorbeeld: een woonkamer met neutrale, witte muren kan je veel gemakkelijker herinrichten dan een woonkamer met een accentmuur waar je een grote muurschildering hebt gemaakt. 

Kies de juiste accenten

Sommige dingen kunnen de feel van een woonkamer helemaal veranderen. Dat gaat om kleuren, maar ook om structuren. Lange gordijnen die voor je raam hangen en zachtjes bewegen tijdens een zachte bries geven bijvoorbeeld een heel ander zicht dan strakke jaloezieën die het licht in dunne banen doorlaten. 

Maar ook je zetel, wat toch een duurder stuk is dat je niet zomaar vervangt, kan je een ander uiterlijk geven. Door een nieuwe zetelhoes te kiezen of zelfs door de zetel met nieuwe kussen en plaids aan te kleden, krijg je meteen een heel ander zicht zonder dat je veel moet uitgeven. 

Kies voor kwaliteit

Door kwaliteitsvolle meubels en accessoires te kopen, kan je woonkamer jarenlang mee. Tijdloze interieurs worden niet enkel gecreëerd met kleuren en structuren, maar ook met kwaliteit. Zeg nu zelf: een prachtig interieur ziet er heel wat minder mooi uit als de zetel al versleten is of als er krassen op het meubilair zijn. 

Kies je meubels en accessoires dus slim. Laat gordijnen op maat maken, kies een zetel met wasbare hoezen en ga voor meubelen die jarenlang meegaan. Tot slot selecteer je accessoires die je gemakkelijk kan veranderen wanneer je er zin in hebt. Zo gaat je woonkamer je nooit vervelen.