Wonen Plus
Image default
Woning en Tuin

Kies voor duurzaam houten plaatmateriaal

Vroeger had je de keuze tussen hout en hout. Dit hout is gemaakt uit bomen, waarbij er verder geen bewerking aan te pas kwam. Tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende opties te verkrijgen, waardoor jouw houten plaatmateriaal duurzaam is.

Denk aan een groot aantal verschillende varianten, waaronder multiplex en andere houten platen. Dankzij de duurzame verwerking en met het oog op een beter milieu zijn er tegenwoordig veel keuzes om naar te kijken.

Maar welke plaatmaterialen zijn dan echt duurzaam? En welke specificaties brengen deze plaatmaterialen met zich mee? Je leest het hieronder.

Stevige platen voor meerdere toepassingsmogelijkheden

Een van de meest duurzame houten plaatmaterialen zijn MDF platen. MDF staat voor Medium-Density Fibreboard, welke in eerste opzicht lijken op spaanplaten. De platen zijn verworven uit houtsnippers en zaagsel, welke tot fijne materialen zijn gemaakt.

Deze kleine deeltjes komen aan elkaar te zitten door een hars, waardoor je een stevige plaat krijgt voor een groot aantal toepassingsmogelijkheden.

Denk aan meubelstukken, toiletbrillen en laminaat. Bij spaanplaten heb je in eerste instantie dezelfde samenstelling. Alleen zijn deze houtsplinters en het zaagsel bij elkaar gebracht door middel van speciale PU-lijm. Dit zorgt voor de lange levensduur van de platen.

Dun maar stevig materiaal

Naast de spaanplaten zijn er ook fineerplaten. Fineer is heel dun hout, dat overal een gelijkmatige dikte heeft. De dunste varianten komen al in 0,5 millimeter. Ondanks het dunne materiaal, is het wel een zeer sterk materiaal met een lange levensduur.

Vooral als je dit combineert met een dragende laag hout. De fineerplaten zorgen dan voor een mooie afwerking van bijvoorbeeld meubelstukken.

Doordat het fineer ook meubelstukken op kan knappen, is het beter voor het milieu. Er hoeven immers geen nieuwe bomen gekapt te worden om het hout te verkrijgen om de meubels te maken.

https://www.platenshop.be