Wonen Plus
Image default
Woning en Tuin

Hoe leer je je kind te schommelen op een schommel?

Schommelen lijkt misschien eenvoudig, maar het is eigenlijk een behoorlijk ingewikkelde manoeuvre. Er moeten een paar dingen gebeuren voordat een kind onder de knie heeft hoe het moet. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je kind goed op een grote enkele schommel kan zitten, in plaats van hoog in een babyschommel. Deze specifieke schommelzitjes zijn perfect voor de allerkleinsten, maar moeilijker voor een groter kind om zichzelf erin te krijgen.

Je kleuter moet een goed evenwicht hebben en beloven dat hij zich altijd stevig aan de touwen vasthoudt als hij op de schommel zit. Blijf dit ook telkens herhalen. Het zal even wennen zijn om op een enkele schommel te zitten. Omdat er geen voor- of achterkant is om tegenaan te zitten. Dus overhaast je kind niet. Geef je kind rustig de gelegenheid om eraan te wennen en het gevoel te krijgen dat het klaar is voor de volgende stap.

Techniek

Als je denkt dat je kind er klaar voor is, leg dan uit dat het ook zelf de schommel kan laten zwieren, in plaats van dat jij staat te duwen. Kleuters vinden het heerlijk om de leiding te hebben, dus dit is een goede manier om het uit te leggen, vooral als je kind er tegenop ziet om zelf de schommel op gang te brengen.

Ga om te beginnen zelf op een schommel zitten. Laat je kind toekijken hoe je schommelt en met je benen en je lichaam beweegt. Vertel ondertussen wat je aan het doen bent: benen naar achteren buigen, benen naar voren strekken.

Tips

  • Ga voor de schommel staan en strek je armen uit naar voren. Laat je kind proberen om met de voeten jouw handen aan te raken terwijl het schommelt.
  • Leer je kind om “tegen de lucht in te schoppen” als het naar voren beweegt en “een schildpad te zijn” (zich verstoppen en de benen opzij leggen) als het naar achteren beweegt.
  • Een deel van het leren schommelen is onthouden wanneer welke beweging moet worden uitgevoerd. Door gewoon elke beweging te zeggen zoals je kind verondersteld wordt ze uit te voeren (zelfs gewoon “vooruit” en “achteruit”), zal het proces verduidelijken.