Wonen Plus
Image default
Woning en Tuin

Een nieuwe ladder kopen

Een ladder kopen is een aanschaf die je niet zo vaak doet. Daarom is het goed om na te denken over de doeleinden waarvoor de ladder zal worden gebruikt. Dat beperkt de keus in het soort ladder dat je aan gaat schaffen. Want ladders zijn er in veel soorten en maten. Voor sommige klussen heb je echt een speciale ladder nodig om veilig te kunnen werken. Om misverstanden te voorkomen: een ladder is iets anders als een trap. Een trap wordt vooral in huis gebruikt om naar een andere verdieping te komen of als opstapje. Met een ladder klim je echt omhoog.

Op welke hoogte wordt er gewerkt?

De maximum hoogte van een ladder bepaalt welke klussen je ermee kunt doen. Voor het schoonmaken van de dakgoten heb je een andere lengte ladder nodig dan voor het ophangen van een lamp in een woning. Als het over de hoogte van de ladder gaat worden twee begrippen gehanteerd: stahoogte en werkhoogte. De stahoogte is de afstand tot de bodem waarop je je voeten kunt neerzetten. De werkhoogte is de afstand van je handen tot aan de grond. De werkhoogte is de stahoogte plus 2 meter, tenminste als je op de bovenste trede staat.

Is er een muur beschikbaar als steunpunt?

Klassieke ladders worden meestal tegen een muur of een ander vast punt gezet om ze veilig te kunnen gebruiken. Er zijn ook ladders waarmee je in een open ruimte omhoog kunt klimmen. Dat zijn modellen die uitgeklapt kunnen worden en aan beide zijden toegankelijk zijn. Ook bestaan er opvouwbare ladders, die als een steiger neergezet kunnen worden. Een bijkomend voordeel van een opvouwbare ladder is, dat je die gemakkelijk mee kunt nemen. Vaste en uitschuifbare ladders zijn vaak te lang om in een personenauto te worden vervoerd.

https://www.laddershop.be/