Wonen Plus
Image default
Verbouwing

Heb je wel eens gedacht aan vloertegels?

In de woonkamer kun je verschillende vloeren laten leggen, zoals parket, laminaat, pvc of vloertegels. Vloertegels zijn een trend die je vooral de laatste jaren ziet terugkomen. Er is zoveel keuze in ontwerpen, looks, prints of stijlen, maar wat zijn de trends van vloertegels op dit moment en wat is de reden dat je voor donkere tegels of juist lichte tegels kiest? Kun je vloertegels zelf leggen? We hebben het in dit artikel voor je uitgezocht, dus lees snel verder. 

Trends onder de vloertegels

De laatste jaren zie je vooral de keramische marmerlooktegels terugkomen in huis. Deze tegels zijn hoog in kwaliteit en geven een bepaalde luxe uitstraling. De tegels zijn verkrijgbaar in het wit en zwart en zijn geschikt voor de badkamer of woonkamer. Als je een speelse vintage look wilt, kies je voor vintage patroontegels. Dit zag je vroeger in de jaren dertig, in authentieke herenhuizen en is nu terug van weggeweest. Een bekend patroon is bijvoorbeeld de Portugese patroonvloer. Dit komt vooral in de keuken, op de vloer of aan de muur tot zijn recht. 

Waarom kies je voor donkere of witte tegels?

Als je op zoek gaat naar nieuwe vloertegels, is het goed om vooraf een afweging te maken of je voor donkere of witte vloertegels wilt gaan. Beide soorten geven een andere sfeer in je woonkamer. Als je voor donkere tegels kiest, geeft dat vaak een luxe uitstraling. Als je voor witte tegels kiest, dan ontstaat er meer frisheid in de kamer. Daarnaast is het van belang om de juiste voegkleur te kiezen. Dit kan jouw ontwerp maken of breken. Witte tegels met witte voegen zorgen er namelijk voor dat de lijnen helemaal verdwijnen. Witte tegels met grijze voegen zorgen voor een mooi contrast. Bij donkere tegels werkt dit juist andersom.

Hoe kun je zelf vloertegels leggen?

Een tegelvloer zelf leggen, kan behoorlijk schelen in de kosten. Als je handig bent, kun je dit gemakkelijk zelf doen. Ben je dit niet, dan is het slim om een bedrijf in te schakelen die vloertegels leggen. Vaak doen bedrijven waar je tegels aanschaft, het leggen van de tegels voor je. Als je het zelf gaat doen, zorg je dat je begint bij het vloergedeelte tegenover de deur. Breng daar eerst tegellijm aan met een troffel. De lijm moet evenredig verdeeld worden over de vloer met een lijmkam. Met die lijmkam zorg je ervoor dat de lijm stevig op de vloer zit. Met een tegelsnijder kun je de tegels in het juiste formaat snijden. Wanneer ze het juiste formaat hebben, kun je de tegels gaan leggen.