Wonen Plus
Image default
Aanbiedingen

Hoe je je koelkast schoonmaakt voor langer houdbaar voedsel

Het schoonhouden en goed onderhouden van je koelkast is essentieel voor het behoud van de versheid van voedsel en om het veilig te houden voor bacteriën. Hoewel het misschien een ontmoedigende taak lijkt, is het schoonmaken van je koelkast eigenlijk heel eenvoudig als je enkele basisrichtlijnen volgt. Laten we eens kijken hoe je je koelkast schoon kunt houden, zodat je voedsel langer meegaat. 

 

Maak de schappen en laden leeg en schoon 

Het is belangrijk om te beginnen met het leegmaken van alle schappen en laden in de koelkast. Dit zal je een idee geven van welke voedingsmiddelen weggegooid of opgemaakt moeten worden voordat ze bederven. Als alles verwijderd is, veeg dan elke plank af met een mild afwasmiddel of een oplossing van zuiveringszout. Let vooral op gemorste levensmiddelen of kruimels die zich in de loop der tijd op de planken hebben verzameld. Maak ook van deze gelegenheid gebruik om alle planken en laden te inspecteren op eventuele schade of slijtage die aangepakt moet worden. Koelkast onderdelen kunnen gemakkelijk worden vervangen. 

 

Maak de deurafdichtingen schoon 

De deurafdichtingen kunnen gemakkelijk een toevluchtsoord voor bacteriën worden, dus geef ze extra aandacht bij het schoonmaken van je koelkast. Veeg eerst beide kanten schoon met een vochtige doek en gebruik daarna een tandenborstel gedrenkt in warm water en zeep om alle resten weg te schrobben. Als je klaar bent, zorg er dan voor dat deze afdichtingen helemaal droog zijn voordat je de koelkast weer sluit; anders kan vocht ervoor zorgen dat ze sneller verslechteren.  

 

Organiseer je levensmiddelen 

Als je de levensmiddelen weer in de koelkast zet, is het belangrijk om ze zo te organiseren dat er een goede luchtcirculatie is in alle schappen en laden. Probeer bovendien soortgelijke artikelen (zoals specerijen) te groeperen op één plank, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden als je ze nodig hebt. Vermijd, indien mogelijk, overvolle schappen, want dat kan verhinderen dat koude lucht effectief door het hele apparaat circuleert. 

 

Het regelmatig schoonmaken van je koelkast is niet alleen gunstig voor het bewaren van voedsel, maar ook voor het behoud van de efficiëntie ervan na verloop van tijd. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je koelkast schoon blijft en je voedsel langer vers blijft! Dus wacht niet – begin vandaag nog met schoonmaken!

 

https://fixpart.be/nl/apparaat/koelkast-onderdelen-en-accessoires