Wonen Plus
Image default
Woning en Tuin

EPDM folie als dakbedekking

EPDM folie is een product dat steeds vaker wordt gebruikt als dakbedekking op platte daken. Vroeger werden de meeste platte daken waterdicht gemaakt met bitumen. Dat gaat ongeveer 25 jaar mee, en daarna moet het worden vervangen. EPDM folie gaat meer dan 50 jaar mee. Het is duurder in aanschaf, maar die extra kosten worden in de loop der tijd terugverdiend, omdat er in die 50 jaar nooit iets aan onderhoud hoeft te worden gedaan. Bij bitumen word je na 25 jaar geconfronteerd met het vervangen van de oude dakbedekking. Over 50 jaar gerekend is EPDM folie dus voordeliger.

Wat is EPDM?

EPDM folie is een product dat in de jaren 60 van de vorige eeuw is ontwikkeld als beschermlaag tegen zowel hitte als vocht. Het is een synthetisch rubber, dat tegen temperaturen kan van -75 graden tot +125 graden. Het materiaal is bovendien bestand tegen vocht, zelfs als dat in grote hoeveelheden op de dakbedekking terecht komt. De kwaliteit van het materiaal gaat in de loop van de 50 jaar gebruikstijd nauwelijks achteruit. Een andere eigenschap is, dat het folie niet in brand kan vliegen als er gloeiende deeltjes materiaal op vallen. Daarbij kan worden gedacht aan resten van vuurwerk.

Montage

Bitumen kan niet door een handige klusser op een dak worden aangebracht, omdat dit met een brander moet worden geseald. EPDM folie wordt simpelweg op het dakoppervlak gelijmd. Voorbereidende werkzaamheden zijn dat alle rommel van het dakoppervlak moet worden opgeruimd, voordat er een laag lijm op wordt aangebracht. Daarna kan het EPDM folie op de lijm worden gelegd. De lijm droogt niet snel, waardoor er tijd is om het folie goed neer te leggen. EPDM folie heeft geen onderhoud nodig, maar het is goed om het dak af en toe een keer te vegen.

https://www.epdmkopen.be