Wonen Plus
Image default
Verbouwen

Isoleren kun je leren

Er wordt momenteel geen topic zoveel besproken als de huidige energiekosten. Je betaalt je scheel aan gas en elektriciteit. En het lijkt er nog niet op dat deze stijging op het eind is. En dus zul je maatregelen moeten nemen. Je kunt haast niet anders dan energie besparen, de kosten zijn anders écht niet op te brengen. Maar hoe doe je dat? Isoleren? Moet je daar altijd een professional bijhalen? Welnee!

Waar begin je met isoleren?

De eerste stap is: inventariseren waar nog geen isolatie aanwezig is. Is dat, bijvoorbeeld, onder het schuine (pannen)dak? Dan is de keuze snel gemaakt. Je begint dan met het isoleren van je dak. Dit doe je door de bekleding aan de binnenkant te verwijderen. Dit is, vaak, hard- of zachtboard. Zachtboard is sowieso niet brandveilig en dient dus altijd vervangen te worden.

Heb je de binnenkant van je dak “kaal”? Dan kun je beginnen met het plaatsen van dunne vurenhouten latten. Hiertussen kun je dan glaswol aanbrengen. Doe dit wel altijd op een veilige manier. Glaswol kan voor irritatie zorgen aan huid en ogen en dus is het verstandig om je goed voor te bereiden. Je draagt (natuurlijk!) een veiligheidsbril en een overall met handschoenen. Om de glaswol af te dekken kun je heel goed OSB platen gebruiken. Deze platen zijn gemakkelijk te verwerken en zorgen voor maar weinig extra gewicht. Je kunt de OSB platen afwerken door ze te schilderen of door ze te behangen. Dan is je zolder of vliering in een mum van tijd én goed geïsoleerd én weer helemaal netjes.

Wat kun je nog meer doen?

Een voorzetwand plaatsen

Je kunt, wanneer je in een huis woont waarvan de buitenmuren enkelsteens zijn, een voorzetwand plaatsen. Deze plaats je aan de binnenkant van je huis. Oké, hierdoor wordt de ruimte wel een paar centimeter kleiner. Maar de besparing is aanzienlijk.

Dubbel of triple glas plaatsen

Heb je nog enkel glas in de kozijnen? Dan kun je dit, redelijk gemakkelijk, vervangen door dubbel glas. Zijn je kozijnen ook toe aan vervanging? Dan kun je het best kiezen voor kozijnen waar triple glas in geplaatst kan worden. Het is even een investering, maar wel één die de moeite meer dan waard is.

Let op de kleintjes

Plaats een borstel in de brievenbus in de deur. De wind kan dan niet meer zo naar binnen waaien. Douche een stuk korter en zet de verwarming een graadje lager. Dit zijn kleine dingen die toch, alles bij elkaar opgeteld, een groot verschil kunnen maken.

Hoe zorg jij voor een lagere energierekening?